Km Vertical Àger
Va dir l'escriptor Josep Pla, que la Vall d'Àger (La Noguera) és un paradís llunyà, remot, que amaga una pau divina. La genuïnitat de la seva naturalesa permet gaudir d'infinitat d'esports d'aventura, rutes de natura per a tota la família i experiències úniques amb els vols en ala delta, parapent, paramotor i altres variants esportives.

La riquesa paisatgística i cultural de la Vall d'Àger està limitada a est i oest per dos congostos: Terradets i Mont-rebei, i al nord i sud pels paratges naturals de les serres del Montsec i el Montclús.

En aquest escenari es celebrarà la Vertical d'Àger. Una prova esportiva de trail running consistent en l'ascensió d'un quilòmetre de desnivell positiu en una distància molt curta. Una prova explosiva i exigent, no exempta de bellesa i espectacularitat.

La Vertical d'Àger, és dels pocs quilòmetres verticals que es poden realitzar fora de l'entorn pirinenc d'alta muntanya. L'espectacular montsec d'Ares, una autèntica paret vertical gairebé inaccessible, és el cim d'aquesta impressionant prova. La sortida es donarà a la població d'Àger a 642 metres d'altitud i, la seva meta serà al montsec d'Ares a 1650 metres, salvant aquests 1000 metres de desnivell positiu en només 6 km de distància, un autèntic quilòmetre vertical. Els punts culminants estaran en els últims metres, ja que per arribar al cim caldrà passar una zona espectacular, la canal per la qual s'accedeix al cim i que serà el punt de màxima bellesa i adrenalina per als participants, ja que hi ha un parell de passos equipats amb cadenes que són realment espectaculars.

Descripció

Durant l'ascens de la Vertical d'Àger, ens trobarem amb tota mena de terreny. Partirem del càmping d'Àger i fins a la cota 757 es tracta d'una pista en bon estat on es pot córrer de pressa i no comporta cap dificultat. Des de l'última masia que ens trobarem, comença una pista una mica menys ràpida fins a la cota 843, on el terreny canvia dràsticament i on comença realment la veritable ascensió.

El segon tram és un barranc on ja és complicat desplaçar-se amb velocitat a causa dels nombrosos blocs i el terreny irregular. Sortirem del barranc a la dreta per una zona molt vertical i amb alguns trams de pedra solta, fins a aconseguir una pista a la cota 1204.

La pista ens donarà un respir escassament uns 200 metres on començarà la tercera zona, la de la pineda. Aquesta zona és molt més fàcil de transitar, ja que no hi ha gairebé vegetació per sota dels pins i desapareix també el terreny pedregós. Això sí, és la zona on s'acumula la verticalitat més gran del circuit, sent una de les zones, físicament més dura.

A la cota 1328 ens trobarem l'únic avituallament de la pujada. Estarà situat en una segona pista, des d'on continuarà l'ascensió en les mateixes condicions que l'anterior tram, fins a la cota 1500.

A partir d'aquí, comença l'última zona, la més tècnica i espectacular. A partir d'aquí seran complicats els avançaments entre corredors, a causa dels tres passos de cadena que existeixen. Un primer pas de cadena fàcil i curt ens donarà pas a l'inici de la sorprenent canal que ens portarà al cim. Aquí s'acumulen les vistes més espectaculars de la pujada. La cadena és vertical, però de fàcil progressió i, sobretot, sense cap risc per als corredors, ja que els passos equipats amb cadenes, són més aviat "raïls" que no passos excessivament tècnics. El segon pas de cadenes ja és d'uns 15 metres de distància i ens deixa en una faixa boscosa molt agradable. Finalment, arribem al tercer pas de cadena, el més llarg, d'uns 30 metres de longitud i que ens deixarà pràcticament a la meta a 1663 metres d'altura.

Dades tècniques
 • Distància total aproximada: 6,14 km.
 • Desnivell positiu: 1088 metres (880 metres els últims 3 km)
 • Desnivell negatiu: -37 metres.
 • Pendent mitjana: 19,7%.
 • Avituallaments: 2. Km 2,9 i 5,1.
 • Rècord masculí de la prova: 55m29s - Diego Cardozo (2017).
 • Rècord femení de la prova: 1h08m00s - Ares Izard (2017).
 • Puntuació per la lliga TRS: 106,68 punts.
 • No hi ha material obligatori.

Inscripcions
 • Les inscripcions es tancaran el 11 d'octubre a les 12.00h o en arribar al límit de participació de 100 corredors.
 • La inscripció té un preu de 15 €. Aquells corredors que no estiguin federats, hauran de seleccionar el suplement de No Federat per un import de 2 €.
 • Amb la inscripció teniu dret a la participació en la cursa, tapacolls de regal, avituallaments, cronometratge, assistència, guarda-roba, avituallament final.
 • Es podran fer canvis en la inscripció fins al 10 d'octubre enviant un correu a associacioesportiva@ekke.es
 • Es podrà demanar la devolució de la inscripció sense justificar fins al 6 d'octubre.
 • No es retornarà l'import de la inscripció a partir del 7 d'octubre. Excepte per una lesió justificada amb un informe mèdic. En aquest cas hi haurà una penalització de 4 € per despeses bancàries.
 • L'edat mínima de participació és de 16 anys.
 • El dorsal és personal i intransferible, i haurà de col·locar-se en un lloc visible en tot moment.
 • El xip de cronometratge s'haurà de dur a la sabatilla o en un portaxips per sota del genoll.
 • Els corredors que lloguin el xip de cronometratge hauran de dipositar el DNI com a fiança al moment de recollir-lo. Se'ls tornarà un cop tornin el xip. La penalització per perdre el xip és de 10 €.
 • Amb la vostra inscripció accepteu el reglament de la Vertical d'Àger.
Recorregut

Horaris

9.00 h Entrega de dorsals.
10.00 h Sortida *
12.30 h Arribada últim corredor.
14.00 h Entrega de premis. **


* Les sortides seran individuals amb 1' de diferència entre corredors. L'horari de sortida es publicarà en aquesta pàgina web i en les xarxes socials de les Trail Running Sèries Lleida el divendres 11 d'octubre a la tarda.
** Aquest horari es pot veure modificat en funció de l'arribada a la zona de sortida de tots els corredors.

Desqualificacions
 • No obeir les indicacions de l’organització ni controladors en qüestions de seguretat a la muntanya.
 • No assistir i/o no comunicar als controladors qualsevol accident que observin.
 • No seguir l’itinerari marcat per l’organització.
 • Faltar al respecte a la natura. Recordem que l’itinerari discorre per una zona d’espai d’interès natural.
 • No portar el dorsal visible en tot moment.
 • No passar pel control de sortida.
 • Participar amb el dorsal d'una altra persona.

Seguretat
 • Amb la vostra inscripció declareu que compliu amb els requisits mínims (físics, tècnics i materials), per poder realitzar la Vertical d'Àger. Tanmateix allibereu a l’organització de qualsevol perjudici que, per motius de salut, pugui derivar-se de la vostra participació en aquesta activitat, assumint personalment el risc inherent per a la salut que suposa l’esforç físic requerit per participar en aquesta cursa.
 • Així doncs, en el moment de formalitzar la inscripció, manifesteu trobar-vos físicament aptes per a la cursa, de la mateixa manera que eximiu de tota responsabilitat a l’organització, patrocinadors o altres institucions col·laboradores de qualsevol accident, renunciant a qualsevol acció legal en contra de qualsevol d’aquestes entitats.
 • L’organització podrà suspendre o modificar el recorregut quan les condicions meteorològiques ho aconsellin.
 • L’organització posarà personal encarregat de vetllar per la seguretat dels participants en diferents punts de la cursa.
 • En el cas que algun corredor hagi d’abandonar la cursa, ho ha de comunicar tan aviat com sigui possible al personal de l’organització.
 • La cursa la tancarà l’equip escombra, que comprovarà i s’assegurarà de l’arribada de tots els participants.

Protecció de dades personals

D’acord amb l’establert a l’article 5 de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les dades facilitades seran incorporades en un fitxer propietat de l’associació Esportiva Ekke Lleida. El propòsit del tractament de les dades és l’organització i gestió de la cursa, sent necessari aportar aquestes dades per a poder participar. Aquestes dades personals sutilitzaran de manera única i exclusivament per a gestionar la cursa.

Amb la inscripció a la cursa doneu el vostre consentiment al tractament de les vostres dades personals, d’acord als interessos promocionals de la cursa Vertical d'Àger.

L’organització té dret a utilitzar el primer nom i cognom, i es reserva els drets exclusius de les imatges, de fer i recopilar fotografies de la cursa, vídeos i informació en què tots els participants estan implicats com les classificacions obtingudes, per a poder-ho compartir en qualsevol mitjà escrit en premsa, radio, televisió o les xarxes socials de la mateixa cursa o patrocinadors.

Recorda l'última edició (2017) mirant l'àlbum
https://photos.google.com/share/AF1QipN8ooHkTHQ4LD4il-HM6zcNUtXJHsYYWxvx6fjtuYG7CyLdbtH1OaQOxW3q4qpKAw?key=Umg3UEVsTU5nX3JYdDAtRmV2MlltcTV4VTZnUzV3